понеділок, 15 липня 2024 р.

 

День Української Державності у твоїй бібліотеці

З 2021 року в українському календарі з’явилася ще одна важлива дата — День Української Державності. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ. Минулі роки День Української Державності відзначали 28 липня, але з переходом на новоюліанський календар свято було перенесено на 15 липня. День Державності України пов’язаний з Днем Хрещення Київської Русі, який відзначається разом зі святом Рівноапостольного князя Володимира Великого.

У Войнихівську сільську бібліотеку завітали діти на патріоти, щоб більше дізнатися про історію нашої славної України. 

Разом ми відправилися в історичну мандрівку від витоків нашої державності і до подій наших днів. Розглянемо різницю термінів «країна» і «держава». Згадали, коли в історії була перша згадка про Україну. Зупинилися на козацькій революції XVII ст. та інших важливих подіях становлення нашої державності. 

     Також діти переглянути тематичні відео та ознайомитися з цікавими книгами про  Україну, зокрема, її історію та державність. Із задоволенням діти відгадували онлайн вікторини. 

Сьогодні особливо важливо відзначити, що День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими тисячолітніми традиціями. Українці – захисники нашої державності – нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи російського  агресора, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави, доводять, що українці – ще й народ-воїнство.

четвер, 11 липня 2024 р.

 

Олена Пчілка: світло добра і любові

29 липня  виповнюється 175 років від дня народження – Олени Пчілки ( Ольга Петрівна Драгоманова – Косач). Людина з широким світоглядом і грунтовною освітою. Олена Пчілка була яскравою зіркою української культури, поетесою, прозаїком, драматургом, перекладачем, критиком, редактором, педагогом, мамою – Лесі Українки.
В  бібліотеці  презентовано книжкову викладку «Олена Пчілка - горда та творча жіноча душа», яка висвітлює творчий і життєвий шлях поетеси. Також для дітей була проведена літературна мозаїка на якій присутні відгадували кросворди і вікторини по життєвому і творчому шляху  Олени Пчілки.
Ольга Петрівна – залишила у спадок велику скарбницю творчого надбання.
Створений нею здобуток є тим потенціальним ресурсом, яким вона ділиться з кожною людиною – від дитини до дорослої сформованої особистості. Все життя вона прагнула служити розквіту української мови та культури. І, власне, обраний псевдонім який можна прочитати як Прекрасна світла (Олена) трудівниця (Пчілка) – доводить вірність такому імені.

  Увійшли у безсмертя Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність,...